Videóstúdió vezérlő óra fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Magyar Gábor Béla
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A diplomamunkám egy videostúdió számára készített stúdióóra vezérlő megépítéséről szól.

Első lépésben megvizsgáltam a stúdiókban elterjedt szinkronizációs szabványokat, melyeket a Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) szabványokban rögzítettek. Megvizsgáltam egyéb időszinkronizációs lehetőségeket is, a rövidhullámú DCF77-et, a földi helymeghatározó rendszer (GPS) időszinkronizációját, valamint a számítástechnikában elterjedt Network Time Protocol (NTP) felépítését.

Az órák vezérlésére az SMTPE-ben rögzített Longitudinal timecode (LTC) szabványt választottam, mivel ez terjedt el a videotechnikában, és ehhez kész órák is kaphatóak. Az idő kinyeréséhez az NTP és az LTC forrásokhoz való szinkronizációt tűztem ki célul.

Mindez megvalósításához egy ATMega 644-es mikrokontrollert (AVR) választottam, az NTP-vel való szinkronizációhoz egy ENCj60 ethernet vezérlőt használtam. Az ethernet vezérlő lehetőséget biztosított egy Word Wide Web oldal elkészítéséhez is, melyen keresztül az eszköz be és kimeneteinek funkciói állíthatóak be. A stúdiótechnikában elterjedt a soros porton (RS232) keresztüli vezérlés is, ezért egy MAX232-es soros illesztőt is beépítettem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.