Videotár multimodális felhasználói felületének megvalósítása MS Surface eszközön

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Géza
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az utóbbi évek egyik legnagyobb technikai vívmányának számítanak az érintőképernyős kijelzők. Fejlesztésük már több évtizede elkezdődött, elterjedésük azonban az utóbbi évek során bontakozott ki igazán. Szakdolgozatom elkészítése során hallgatótársammal lehetőségünk nyílt a Microsoft egy, az utóbbi években bemutatott, több érintést kezelő eszközén, a Surface-en történő fejlesztésre. A félév egyik célkitűzése az előzőekben implementált videokölcsönző továbbfejlesztése, beszédfunkciókkal való kiegészítése volt. Az alkalmazások felhasználóval való, különböző módon történő kommunikációja (így a beszédfelismerés, illetve szövegfelolvasás) nagyban növeli azok használhatósági értékét. Nem beszélve arról, hogy egyes alkalmazási területeken (például egészségügy, hallás- vagy látáskárosult, fogyatékkal élő emberek számára készített szoftverek) egyenesen elkerülhetetlen a számítógépekkel való hagyományostól eltérő (azaz egér-billentyűzet) interakciók alkalmazása.

Az elkészült alkalmazás bármennyire is jól használható, egyetlen hátránya, hogy helyhez kötött. Az internet ma már hazánkban is szinte minden háztartásban elérhető, így ésszerű ötletként hangzik, hogy a felhasználókat ezen a médiumon keresztül célozzuk meg. Dolgozatom elkészítése során tanulmányoztam a Microsoft Silverlight platformot, majd megterveztem és megvalósítottam egy internetes videokölcsönző alkalmazást. A videoanyagok szervertől végpontokig való közvetítésének technikai háttere mindig is vonzotta a figyelmemet, ezért különösen örültem az internetes streaming megismerésének, és alkalmazása általi kihívásnak.

A néhány éve még elképzelhetetlennek tűnő műszaki technológiák napjainkban már kereskedelmi forgalomban is elérhetőek. Ilyen innovációk példának okáért a háromdimenziós, internet eléréssel rendelkező televíziókban, valamint az érintőképernyős, beszédfunkciókkal rendelkező mobiltelefonokban lelhetőek fel. A szórakoztatóipar és a szolgáltatóipar közös érdeke a felhasználói igények kielégítése, így a dolgozatban tárgyalt tudományterületek összefonódása a közeljövőben elkerülhetetlen, ezért mindenképpen érdemes megismerkednünk működésükkel tervezési, illetve fejlesztési szempontból is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.