Videotartalmak vízjelezése a közösségi médiában

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A digitális kamerák és az okostelefonok elterjedésével ma már számtalan olyan eszköz áll rendelkezésünkre, melyek segítségével bárki képes nagyfelbontású videofelvételeket rögzíteni. A videoklipek az egyik legnépszerűbb médiaformátummá nőtték ki magukat, ráadásul a szociális média térhódítása óta egyre több online szolgáltatás nyújt lehetőséget arra, hogy megoszthassuk egymással saját magunk, vagy a mások által készített videókat. Ezek a felvételek olyan mértékű gyorsasággal járhatják be a világhálót, amely miatt eredetiségük igazolása és a szerzői jogok kérdéskörének megfelelő kezelése nehezen tud lépést tartani. Felmerül az igény a videotartalmak vízjelezésére, hogy azonosítani és bizonyítani tudjuk egy-egy videó pontos eredetét és szerzőjét. Jelen szakdolgozat központi témája a szóban forgó problémával foglalkozik.

Az 1. fejezetben bemutatom a videoklipek elterjedésének fő okait, valamint azokat a technológiákat és eszközöket, melyek folyamatos fejlődése egyre növekvő platformot biztosít a mozgóképes felvételek térhódítására.

A 2. fejezet során ismertetem a vízjelezés különböző módszereit és főbb felhasználási területeit, először általánosan, majd pedig a digitális tartalmak tekintetében.

A 3. fejezetben a munkám során használt két, frekvenciatartományban dolgozó vízjelező algoritmus elméleti működésének részletezésével foglalkozom.

A 4. fejezetben saját videotartalmon tesztelem a két vízjelező algoritmust, kitérve a tesztkörnyezet, a felhasznált implementáció, valamint az adatrejtést és detektálást megvalósító folyamat ismertetésére is. Alávetem a vízjelezett videót különböző támadási formáknak, valamint vizsgálom meg az adatrejtés torzulását három online szolgáltató példáján keresztül.

Az 5. fejezet egy általam megtervezett olyan online szolgáltatást mutat be, amely lehetőséget nyújt a felhasználók számára saját videóik vízjelezésére, vagy más felvételek szerzőjének azonosítására és eredetiségének meghatározására.

Végül a 6. fejezet során összefoglalom és értékelem a munkám alatt kapott eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.