Villamos autó töltőállomások a középfeszültségű hálózaton

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Farkas Csaba
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban, az előre törekvő iparágakban láthatjuk, hogy a közös nevező a zöld energia. A fokozott tudatosság a Föld megmentésével kapcsolatban, a legnagyobb vállalatokban is felkeltette a figyelmet és állást foglaltak. Az elektromos mobilitás fokozott figyelmet élvez környezetünk épségének hosszú távú fenntartása érdekében. A káros anyag kibocsátás sürgető problémát jelent, amire az energetikai szektor egyre nagyobb figyelmet fordít. A cél érdekében számtalan teendőnk adódik. Az innovatív technológiáknak nemcsak a növekvő környezetszennyezés kiküszöbölésére kell szorítkoznia, de praktikusnak és a hétköznapi életbe bevezethetőnek kell lennie. Ez magába foglalja a középosztály számára is megfizethető árat.

Modernkori technológia egyik legjelentősebb szereplője a villamos autó, ami egyben ennek a fejlődésnek az egyik legfontosabb mérföldköve. Célja a fosszilis üzemanyagot használó autók háttérbe szorítása. Ezen kívül több pozitívumot is magában hordoz, például a zajterhelés csökkentését és a jobb hatásfok elérését. Ahhoz, hogy térhódítása sikerrel járhasson, még számtalan akadályt kell leküzdenie és megannyi tévhitet kell eloszlatni velük kapcsolatban. Az emberek nagy része szkeptikusan tekint a villamos autókra, elérhetetlen, futurisztikus érzést kelt bennük.

Dolgozatom kapcsán egy gyakorlatiasabb kérdéssel kerültem szembe. Az ország villamos autókkal való átjárhatósága érdekében fontos a megfelelő töltőinfrastruktúra létrehozása. Egy középfeszültségű hálózatrészt modelleztem, ahol villamos autó töltők hatását vizsgáltam és itt végeztem el a szükséges szimulációimat. Továbbá kutatómunkát folytattam egyéb töltési lehetőségekről, amiket egyelőre csak a technikailag legfejlettebb országokban használnak.

Dolgozatomban vizsgáltam a napelem rendszerek hasznosíthatóságát az e-mobilitás területén és annak a középfeszültségű hálózatra vett hatásait. Különböző feltételezett felállásokban teszteltem az általam szimulált hálózat hibamentes működését, ezzel fényt tárva, szükség van-e hálózatfejlesztésre az adott régióban. Az autóipar nem válthatja meg magában a világot, hiszen az elektromos autók megfelelően kiépített infrastruktúrát is megkövetelnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.