Villamos autók hálózatra vett hatásainak modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Farkas Csaba
Villamos Energetika Tanszék

Mindennapi életünk jelentős részét képezik az utazások. Az üzemanyagárak folyamatos emelkedése ellenére, a gépjárművek száma csak növekszik szerte a világon. Azonban, hasonlóan, mint sok más nem megújuló energiakészlet, a kőolajkészletek is kimerülnek egyszer. A jövő nemzedékére gondolva érdemes előre látni az ilyen problémákat és új lehetőségek után nézni.

A villamos energia a 21. századra már olyan szinten az életünk nélkülözhetetlen részévé vált, amely talán megoldást is jelenthet az előzőekre. A villamos autók fokozott elterjedése következtében, szükséges kialakítanunk az akkumulátoraik töltéséhez a megfelelő töltőinfrastruktúrát, amit munkám során az otthoni töltésben állapítottam meg.

Az otthon töltött villamos autók valószínűsíthetően hatással lesznek a kisfeszültségű elosztóhálózatra, befolyásolhatja a fogyasztói profilokat, valamint az egyes hálózati elemek terhelődését. Dolgozatomban Budapest egyes kisfeszültségű elosztóhálózatán végeztem szimulációs futtatásokat DIgSILENT Power Factory szoftverrel, amely segítségével az eredmények kiértékelése után számot adhatunk a villamos autók által okozott hatásokról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.