Villamos autók kisfeszültségű elosztóhálózatra vett hatásainak sztochasztikus modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Farkas Csaba
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a nemzetek a villamos autók elterjesztésére, amelyek a hagyományos benzin, illetve a dízelüzemű autók mellett fennálló lehetséges közlekedési eszközök az autózás területén. A villamos autók elterjedésének egyik fő ösztönző oka a folyamatosan növekvő energia és környezeti problémák, ide sorolva például az olajkészlet csökkenését, ami a későbbiekben súlyos gondokhoz vezethet a közlekedés területén is. Emellett az olajárak növekedése, illetve a nagy olajexportőr országoktól valló függés csökkentése nagymértékben befolyásolja az újonnan megjelenő autózási mód utáni érdeklődés fejlődését.

Több tényező is szerepelhet a villamos autózás elterjedése mellett, melyek közül a töltési módszerek fejlesztése az egyik legfontosabb szerepet töltheti be. A töltőinfrastruktúra kiépítettségének segítségével megnövelhető a járművek hatótávolsága és megbízhatósága. A villamos autók töltésének megvalósítása jelentős mértékben megváltoztatja az áramszolgáltatói tulajdonban lévő elosztóhálózat működését. A már jól ismert fogyasztói pontokon lévő terhelések mellett többlet terhelésként jelennek meg a villamos autók töltését szolgáló berendezések.

Dolgozatomban bemutatom a főbb töltési típusokat, melyek közül részletesen a háztartásban alkalmazott lassú töltési mód hálózatra vett hatásait vizsgálom. A vizsgálatot szimulációs környezetben valósítom meg, melynek során jelenleg ismert transzformátorkörzeteket modellezek le. A jelenleg fennálló hálózatokba építem be a villamos autók háztartási töltésére alkalmas berendezéseket többféle elterjedési arányt feltételezve. A megépített modellekre sztochasztikus szimulációkat hajtok végre, melyek segítségével általánosabb érvényű következtetéseket tudok levonni a villamos autók töltésének hálózatra vett hatásairól.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.