Villamos diagnosztika

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

A villamos diagnosztikai mérések napjainkban a folyamatos áramellátás biztosítása érdekében kiemelt jelentőséggel rendelkeznek. Az üzembiztonság elengedhetetlen feltétele a rendszeres diagnosztikai vizsgálat, mely segítségével könnyedén fény derülhet egy villamos berendezés meghibásodására. A rendszeres állapotfelmérések révén ugyanakkor becslést is kaphatunk gépünk várható élettartamát illetően.

A szakdolgozat a szinkron generátorok és a transzformátorok diagnosztikai vizsgálatait mutatja be. Generátorok esetében különös figyelmet fordít a visszatérő hullámok oszcilloszkópos vizsgálatára, az úgynevezett RSO mérésre, míg a transzformátordiagnosztikai módszerek közül a visszatérő feszültség vizsgálatán alapuló RVM mérés kerül részletesebb bemutatásra. A diplomamunka kitér továbbá számos, a villamos iparban alkalmazott diagnosztikai mérés ismertetésére, többek között a mindkét berendezés esetén alkalmazott szigetelési ellenállás mérésre.

A dolgozat utolsó fejezete a nyári szakmai gyakorlatom során az ELMŰ-ÉMÁSZ Hálózati Szolgáltató Kft. Diagnosztikai csoportjával végzett transzformátordiagnosztikai vizsgálatok mérési eredményeiből készült összeállítás.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.