Villamos forgógépek hatásfok javítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda István
Villamos Energetika Tanszék

Az energiahatékonyság nevében 2008-as évben kijött egy új szabványcsalád az Európai Unióban, amely a villamos forgógépek specifikációját egységesíti. A 30-as részben megjelenik úgynevezett hatásfokosztályok fogalma és adott teljesítményeikhez előírják a kötelező névleges hatásfokot. Így minden cégnek, akiknek van európai piaca, a termékeket felül kell vizsgálnia és esetleg változtatásokat végezni. A szakdolgozatom elején részletes leírom az új szabványokat, legfőképp a 30-as hatásfokosztállyal foglalkozó szabványra. A szabványcsalád folyamosan frissül és bővítik. Így egyre részletesebb, kötöttebb.

A diplomatervezésem főszakasza az aszinkron motorok hatásfokának a javítási lehetőségeit vizsgálja. A dolgozat csak a villamos paraméterekre alapoz, tehát hajtás és gépészeti oldalról nem vizsgálódom. Tekercselés, vaslemeztesthossz, jobb vasanyag és lamináció geometriának a változtatását vizsgálom. Megvizsgálom egy-egy metódus az előnyeit, hátrányait, veszélyeit és lehetőségeit (SWOT). A Grundfos Magyarország Gyártó Kft.-nél volt lehetőségem egy 370W-os 4 pólusú motort legyártatni és leméretni. Két prototípus készült. A második prototípus már eléri és túl is szárnyalja az IE3-as szintet.

A diplomatervezés utolsó részét egy hatásfok optimalizációs excel makró építi fel. A makró segítségül hívja a Speed motor tervező szoftver, mely a matematikai modell adja és megkeresi az optimum dizájnt. A program iterációra is képes. A főbb bemeneti paraméterek a vaslemeztesthossz, a menetszám, rézvastagság.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.