Villamos forgógépek költséghatékony technológiája

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda István
Villamos Energetika Tanszék

A dolgozatom első felében a CG Electric Systems Hungary Zrt. tápiószelei telephelyének gyártástechnológiáját mutattam be. A leírás során különösen nagy figyelmet fordítottam a motor villamos és mágneses szempontból aktív részeinek elkészítésére. A folyamatokat az egyetemen tanultak alapján elemeztem, így kapcsoltam össze az elméleti tudást az iparban alkalmazott gyakorlattal.

A diplomatervem során egy javító módosítást dolgoztam ki az impregnálási folyamatra, mely nagy energiaigénye miatt, igen költséges eljárás. A háromfázisú tekercsrendszer és a vastest között mért kapacitás alapján, meghatározható a gyanta penetrációjának foka, így megfelelő biztonsággal csökkenthetjük le a nyomástartási periódus időtartamát. A leredukált energiaigény alapján kiszámítottam a beruházás megtérülését.

Kidolgoztam a technológiát is magába foglaló költségfüggvényt egy aszinkronmotorra. Az így kapott eredménnyel a tervezés során, pontos képet kapunk a különböző gépek gyártásának erőforrásigényéről, mely a motor árának csökkentésénél nélkülözhetetlen ismeret. Az adatok visszacsatolásával, olyan gépeket tervezhetünk, melyek tartalmazzák a gyártástechnológiai sajátosságokat, így a megrendelő által kért paraméterek alapján, optimalizálhatjuk a gyártandó motorok előállítási költségét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.