Villamos forgógépek tervezésének és technológiájának összekapcsolása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda István
Villamos Energetika Tanszék

A dolgozatom témája a hidrogenerátorok állórészének technológiai kialakításai, valamint tervezésének villamos számításai. A CG Electric Systems Hungary Zrt. tápiószelei telephelyén készített hidrogenerátorok gyártástechnológiáját ismertettem. A leírás során különösen nagy figyelmet fordítottam a villamosan aktív részek kialakítására.

Az állórészben lévő részkisülések csökkentésének lehetséges módszereit ismertettem. A módszerek között szerepel egy a gyárban nem alkalmazott tekercselési rendszer. Továbbá vezető és félvezető szalagok működésének feltételeit, illetve használatának előnyeit mutattam be.

Egy kiválasztott kiálló pólusú gépre elvégeztem egy teljes villamos számítást, ahol a tekercselés és a horony kialakításánál a gyárban megismert technológiai módszereket alkalmaztam. A diplomatervemben főleg az állórésszel foglalkoztam, de a mágneskör és a veszteség számításának pontossága érdekében a forgórészt is közelítőleg kialakítottam. A könnyebb és gyorsabb számítások érdekében Mathcad programot alkalmaztam.

A kapott eredményeket ellenőriztem egy FEMM nevű véges elemes mágneses térszámító program segítségével, amiben az üresjárási és a terhelt állapotot figyeltem meg. A számításaim helyességének további vizsgálatához a vállalat által használt tervezői programot használtam, amiben megnéztem, hogy az általam elkészített program eredményei mennyiben térnek el az ott kapott értékektől.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.