Villamos hajtásrendszer statikus és dinamikus paramétereinek meghatározása

OData támogatás
Konzulens:
Kiss Dávid
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a járműiparban egyre nagyobb teret nyernek a villamos hajtással szerelt autók. Az elektromos modellek száma folyamatosan növekszik a piacon.

A motorsport mindig is a technikai fejlődés melegágya volt. Ez az elektromos hajtásrendszerekre is igaz. A területnek szüksége van az elérhető legnagyobb teljesítménysűrűségű hajtásrendszerre. Ezt az igényt az ipar egyre kompaktabb és jobb hatásfokú eszközök fejlesztésével próbálja kielégíteni. A villamos hajtásrendszer fő részei a motor és az azt meghajtó motorvezérlő elektronika, mely biztosítja a szükséges teljesítmény átalakítást, a járművezető igényeinek megfelelően szabályozva.

A BME Formula Racing Team 2007-ben alakult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen azzal a céllal, hogy megvalósítsa pár fiatal egyetemista álmát és részt vehessen a Formula Student versenysorozatban, hagyományt teremtve ezzel nemcsak az egyetemen, hanem Magyarországon is. 2015 óta négykerék meghajtású villamos autót fejleszt a csapat, amely nagyban épít a nagy teljesítménysűrűségű hajtásrendszerre.

A 2018-as szezonban az egyik projekt a csapaton belül egy teljes járműmodell felépítése volt Simulink szoftverkörnyezetben. A dolgozat célja ennek a járműmodellnek a kiegészítése egy saját készítésű villamos hajtáslánc modellel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.