Villamos ív kialakulásának kockázata és járulékos veszélyei nagyfeszültségű FAM esetén

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Szakdolgozatom alapvető témáját a nagyfeszültségű (NaF) villamos hálózaton végzett feszültség alatti munkavégzés (FAM), és a villamos ívvédelem képezi.

Dolgozatomban a FAM és ívvédelem bemutatása után rátérek a vezetőképes öltözetről szóló MSZ IEC 60895 szabvány követelményeire. Ezt követően egy olyan módszert használok, mely alkalmas NaF hálózatokon létrejövő nagyáramú, nagy hosszúságú ívek környezetében fellépő terhelő energia számítására, mely során bemutatom a villamos ív villamos jellemzőit. A módszert a magyar villamos átviteli hálózat fizikai jellemzőit figyelembe véve két olyan Dr. Csikós Béla által tervezett típustechnológiai lépés esetén használom, melyek használatakor korábbi külföldön és más technológia használatakor szerzett tapasztalatok alapján elképzelhető villamos ív kialakulása.

A terhelő energiaértékeket összehasonlítom ívvédelmi védőeszközök kiválasztására létrehozott irányelvekkel, melyből kiderül, hogy szükséges-e a védelem, és ha szükséges, akkor megvédhető-e NaF FAM esetén a munkát végző személyzet a villamos ív károsító hatásaival szemben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.