Villamos szigetelések dielektromos folyamatainak modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tamus Zoltán Ádám
Villamos Energetika Tanszék

A villamos energia felhasználásának terjedésével egyre hangsúlyosabb szerepet kaptak a villamos szigetelések. A szigetelések igénybevételeknek vannak kitéve, amit hosszú időn keresztül ki kell bírniuk. Egy-egy kábelszakasz tönkremenetele sok fogyasztó kiesését okozhatja és jelentős anyagi kár keletkezhet. Megfelelő karbantartással az üzemzavarok gyakorisága csökkenthető.

Diplomatervem szigetelések diagnosztikájával foglalkozik. A szigetelések állapotának pontos ismeretében karbantartási munkák megfelelően ütemezhetőek, így jelentős megtakarítás érhető el, és az ellátás biztonsága is növekszik.

A dolgozat elején áttekintem a szigetelések öregedését befolyásoló igénybevételeket. Ezután a méréshez használt módszereket mutatom be. Az egyik használt módszer a módosított teljes feszültségválasz mérés (VR), a másik a visszatérő feszültségek sorozatos mérésén alapszik (RVM).

A VR és az RVM módszereket felhasználva méréseket végeztem PVC szigetelésű kábeleken és épített szigetelés modellen.

A szigetelőanyagok dielektromos helyettesítő képére alapozva az egyes mérési módszerek között egy átszámítási metóduson dolgoztam. Írtam egy programot Visual Basic for Applications (VBA) környezetben, amivel automatizálok egyes lépéseket. Az algoritmus során kapott modell alapja lehet egy újabb szigetelésdiagnosztikai módszernek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.