Villamos teljesítmény-átvitel biztonságának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Faludi Andor
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-rendszerek irányítását végző személyzetnek fontos információ, hogy az aktuális rendszerállapot mennyire biztonságos, megfelelő-e az adott üzemállapotokban bekövetkező változásokkal szembeni ellenálló képesség, üzemzavartűrő képesség.

Ahhoz, hogy az átviteli hálózat üzemállapotának gyengülését és a problémák jelentkezését előre tudják jelezni, továbbá bekövetkezésükre a lehető legrövidebb idő alatt reagálni tudjanak, és megkezdjék az átviteli rendszer helyreállítását, minél pontosabb információra van szükségük az átviteli rendszer aktuális biztonsági állapotáról.

A villamosenergia-hálózat biztonságát napjaink gyakorlata kétféle forrásból határozza meg. Egyrészt az N-1 kritérium teljesüléséből (a kritérium teljesülésének vizsgálata hálózati állapotról készült pillanatfelvételen, vagy tervezett hálózati állapoton), másrészt a hálózati állapot valós idejű biztonsága alapján (ezt terhelhetőségi- és feszültség-határértékek folyamatos figyelésével állapítja meg). Ezeken a vizsgálatokon túl az átviteli vezetékek végein kialakuló csomóponti feszültség-fazorok fáziskülönbsége ugyan-csak információval szolgál az átviteli hálózat biztonságáról

Szakdolgozatomban teljesítmény-átvitel biztonságát jellemző, a biztonságot befolyásoló mutatókat tárgyalom részletesen, majd segítségükkel általam készített modellhálózatok villamos teljesítmény-átvitelének biztonságát elemzem, és a vizsgálatok eredményéből, kiértékeléséből következtetéseket vonok le.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.