Villamosan közeli szélerőmű parkok hálózati csatlakozási feltételeinek vizsgálata a Neplan szoftverrel

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

A feladatom egy iker szélpark szimulációs modelljének elkészítése volt a hazai gyakorlatban is használt NEPLAN szoftverrel. A feladat részét képezte a szélpark középfeszültségű kábelhálózatának méretezése, hogy megfeleljen a hazai előírásoknak és gazdaságilag is a legkedvezőbb megoldást adja. Az iker, mint jelző azt hivatott érzékeltetni, hogy egymáshoz villamosan, és földrajzilag is közel üzemel két azonos méretű szélpark. A feladatomban egy hazánkban megtervezett, de létesítésre nem került iker szélpark hálózati csatlakozási modelljét készítettem el. A két 20 MW-os szélpark ugyanazon 132/22 kV névleges feszültségű transzformátor állomás nagyfeszültségű gyűjtősínjére csatlakozna, egy-egy 25 MVA-es NAF/KÖF transzformátorral.

A feladat igen izgalmas és összetett volt számomra, mert igaz, hogy több feladatom során is használtam a NEPLAN szoftvert, de a program ennyire mély ismeretére még egyik alkalommal sem volt szükség. Az egyszerű LoadFlow futtatásokon kívül további modulok megismerésére volt szükségem ahhoz, hogy a feladatomat helyesen és a hazai gyakorlatnak megfelelően tudjam elvégezni. Szükségem volt a zárlatszámító, a kontingencia analízis és a profilos LoadFlow modul megismerésére.

A kábelhálózat méretezéséhez pedig valós, sajnos csak 10 méteres magasságban mért szélmérési adatokat és matematikai úton generált adatsorokat használtam fel. Ezeket egymással összevetve rájöttem, hogy a legpontosabb méretezést csak is az adhatja, ha a szélpark tervezése előtti szélmérést több éven át, a szélturbinák rotor-magasságában végzik és ezeket a szélmérési eredményeket a szélparkot tervező cég rendelkezésére bocsájtják, mivel a valós adatokból és a matematikai úton generált adatokból becsült szélsebesség eloszlás igen eltérő eredményeket adott.

A szoftveres szimulációk eredményeiből arra a következtetésre jutottam, hogy a szélpark létesítése nem von maga után további hálózati beavatkozásokat. A park csatlakozási pontjának környezetében gyakorolt hatása nem sérti meg a hazai áramszolgáltatói előírásokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.