Villamosenergia-rendszer minőségi jellemzőinek mérése DSP segítségével.

OData támogatás
Konzulens:
Becker Péter
Villamos Energetika Tanszék

Az MSZ EN 50160 szabványban rögzített minőségi jellemzők határértékeinek betartásához megfelelő pontossággal rendelkező mérő berendezés szükséges. A készülékkel, valamint a mérési eljárásokkal szembeni követelményekkel számos szabvány részletesen foglalkozik, melyek alapján olyan berendezés készíthető, amely megfelelő hitelességgel képes megállapítani a minőségi mutatókat.

A feladat elvégzésének első felében irodalomkutatást folytattam a kisfeszültségű hálózat lényegesebb minőségi jellemzőiről, a mérő berendezés szempontjából fontosabb tulajdonságok ill. mérési módszerek előtérbe helyezésével. Ezzel egy időben egy fejlesztőpanel segítségével sajátítottam el a processzor programozásához szükséges alapokat, melynek során a készülékhez nélkülözhetetlen részprogramokat írtam meg: periódusidő mérése, valódi effektív érték mérése, digitális szűrő.

Ezután megterveztem a 3 fázisú, kisfeszültségű hálózatra csatlakozó mérőberendezést. Majd elkészítettem az egyes minőségi mutatók mérésére szolgáló algoritmusokat, a mért mennyiségek regisztrálásának módszerét, megvalósítottam a készülék számítógépes vezérlését, valamint a mért adatok kiolvasását és feldolgozását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.