Villámvédelmi kockázatkezelés értékelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

Dolgozatom a villámvédelmi szabvány kockázatkezelésével foglalkozik. Az IEC 62305-2 szabvány első kiadását (IEC 62305-2:2006 Ed. 1.) a CENELEC átvette, amely egyben magyar szabványként is megjelent MSZ EN 62305-2 jelzettel. A szabvány második kiadásának (IEC 62305-2:2010 Ed. 2) CENELEC általi megjelenése ebben az évben várható. Diplomamunkámban e két kiadás kockázatkezelésről szóló részét vizsgáltam.

A gyakorlati alkalmazás, a tervezés során a szabványban leírtakat követve a kockázatszámítás mechanikusan elvégezhető. A számításokhoz felhasznált összefüggéseket, az egyes paraméterek értékeit a szabvány tartalmazza, de azok meghatározásának módjáról, elméleti hátteréről kevés információt nyújt. A fő célom az volt, hogy a szabvány által javasolt eljárást tartalmi szempontból vizsgáljam.

Az első részben a kockázat általános meghatározásával és a kockázatelemzés lépéseinek bemutatásával foglalkozom, amelyet a két kiadás által javasolt kockázatszámítás metodikájának összefoglalója követ. A szabvány felépítése lényegében nem változott, de a második kiadásban új összefüggések, paraméterek bevezetésére került sor.

A kockázatszámítás elméleti hátterének alapja a valószínűségszámítás, ezért dolgozatom tartalmazza a legfontosabb matematikai fogalmak magyarázatát és eloszlások ismertetését. Ennek segítségével a kockázat fogalmának szemléletes tartalom adható.

Ezt követően megvizsgáltam, hogy a kockázat egyes összetevőinek, az egyes paraméterek értékeinek megváltoztatása, milyen mértékben befolyásolja az eredő kockázat értékét. Ehhez érzékenységszámítást végeztem, amelynek segítségével megállapítottam az egyes paraméterek eredő kockázatra vonatkozó érzékenységi sorrendjét. A számításokat két esettanulmányra vonatkozóan végeztem el mindkét kiadás szerint. Az eredmények tükrében lehetővé válik, hogy a későbbiekben, a meghatározó paraméterek értékadására fókuszálva, hatékonyabbá váljon a szabványosításban folyó munka.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.