Villámvédelmi kockázatszámító szoftver fejlesztése és illusztrációja mintapéldán keresztül

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

Napjaink egyik fontos részévé vált a villámcsapások okozta károk elleni védekezés, a kockázat felmérése és a villámvédelmi intézkedések szükségének és mértékének megállapítása adott esetben, adott épületre.

2009-ben a régi MSZ 274 villámvédelmi szabványt leváltotta az új MSZ EN 62305: 2006. A szabvány második részében taglalt kockázatszámítás összetett és bonyolult. A diplomaterv célja e számítás elvégzését támogató program fejlesztése volt. Ezen belül konkrétan a program tudja kiszámolni R1 - az emberi élet elvesztésére vonatkozó - kockázat értékét. Továbbá védelmi intézkedések is beállíthatóak legyenek, ezzel ellenőrizhetővé téve az adott esetben alkalmazott megoldás elegendőségét vagy éppen elégtelenségét. Fejlesztés közben irányadó volt, hogy minél könnyebben legyen implementálható a további - R2, R3, és R4 - kockázatok kiszámítása a későbbiekben.

A szabványban megtalálható „Kórház” esettanulmányon keresztül illusztrálom a programot és értékelem a kapott eredményeket. A fejlesztés és tesztelés előhozta a kockázatelemzés számos problémáját és hiányosságát a jelenleg hatályos szabványban.

Az elkészült munka remélhetőleg hasznos segítséget nyújt a villámvédelmi tervezéssel foglalkozó hallgatóknak, mérnököknek a jövőben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.