Villámvédelmi tervezést segítő program kidolgozása és bemutatása egy mintapéldán keresztül

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

Diplomatervezés feladatként egy olyan tervezőprogramot készítettem, amely kockázatszámítást végez az EN 62305 szabvány alapján. A program egy Microsoft Excel alapú táblázat, amely négy lapot tartalmaz.

Az első ilyen lapon a felhasználó beviheti a szükséges információkat, majd az utolsó lapon kiolvasható eredményt kapunk: a szükséges villámvédelmi fokozatot.

A szakdolgozatomban ezt a programot mutattam be általánosan, majd két példán keresztül. Először a szabvány kivonatát ismertettem, majd az ebben található összetevőket felhasználva a program működését. A szakdolgozat tagolása is ezt a logikát követi.

Az első részben ismertettem a szabványban található kockázati összetevők fizikai tartalmát, azokat három csoportba sorolva a szabvány tartalomjegyzéke szerint. Az első csoport a veszélyes események évenkénti száma volt, a második a károsodás valószínűsége, az utolsó pedig a veszteség nagysága.

Ezt követően a program egyes pontjainak működését fejtettem ki az Excel lapok szerinti sorrendben haladva. A beviteli űrlap minden egyes adata esetében közöltem a számítási eljárást. A részeredmények lappal kapcsolatban leírtam a hibaellenőrzésre kifejlesztett megoldásomat, mely a program hibátlan működéséhez elengedhetetlen. A felhasználók nyomon követhetik az eredményeket az ellenőrzés lapon, mely újabb hibaellenőrzési algoritmust tartalmaz. A szöveges formában közölt eredményeket a felhasználók az eredmények oldalon láthatják.

A dolgozatom utolsó fejezetében két létező épület adatait felhasználva is bemutattam a programot működés közben. Az épületekre vonatkozó számításokat elvégeztem kézzel és a programmal is, majd az eredményeket összehasonlítottam és levontam a szükséges konklúziókat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.