Villámvédelmi tervezőprogram fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

Áttekintés

Napjainkban számtalan tervezési feladat vált, vagy épp jelenleg válik szoftveressé. Ez alól a villámvédelem sokáig kivételt képzett. Bár a teljes tervezést lefedő tervezőprogramról nincs tudomásom, egyre több részfeladatra léteznek számítógéppel segített megoldások. Ezen lehetséges részfeladatok egyike a védett tér meghatározása, ami a tervezőprogramom célja

A program egy területet, tipikusan épületet, és a hozzá tartozó felfogó rendszer körüli védett teret ábrázolja két grafikus színskála segítségével. Az eredményeket grafikus úton, a gördülőgömbös és a védő szöges módszereken alapuló számítógépes algoritmusok valamelyikének a segítségével mutatja be. A módszer kiegészül a kétdimenziós vetületek vizsgálatának a lehetőségével, és néhány matematikai függvénnyel, és táblázattal.

A szakdolgozat első felében bemutatom a villám és a villámvédelem alapjait, szabványokat eljárásokat, továbbá a villámvédelmi számítások menetét. Ezt követi a program képességeinek, használatának, felhasználói felületének, határainak és a fejlesztőkörnyezetének részletesebb bemutatása.

A szoftver használatát egy mintapéldán keresztül mutatom be, amelyben az ilyen úton megoldható részfeladatok kerülnek kidolgozásra. Az eredményt, mivel az geometriai értelemben vett megoldás is, minden olyan szabvánnyal összeegyeztethetjük ahol a gördülőgömbös vagy védő szöges módszer az adott paraméterekkel engedélyezett. Ilyen lehet a jelenlegi MSZ EN 62305, és a régebbi MSZ 274 szabvány is.

Mivel ilyen jellegű tervezőprogram kevés készült, a mintapéldán túl a benne szereplő villámvédelmi módszerek számítógépes algoritmussá történő átalakítását is részletesen bemutatom. Ennek oka, hogy ezekre minden további, erre a területre szánt szoftver során ismét szükség lesz. Nemcsak gyakorlati, hanem matematikai és programozási oldalról megközelítve is körüljárom a feladatot, az ezzel jelentkező problémákat, és hibalehetőségeket. Ezen kívül bemutatom a feladat néhány részének egyéb számítógéppel támogatott megvalósítását

Ehhez szorosan kapcsolódik más, a témával foglalkozó szoftverek ismertetése, illetve egy elemzés arról, hogy a szakdolgozatban szerelő és a téma terjedelme miatt nem szereplő villámvédelmi tervezési feladatokra milyen egyéb számítógépes megoldások léteznek, létezhetnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.