Virtuális Hálózati Funkciók Megvalósítása Zorp Tűzfal Segítségével OpenStack Környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Megyesi Péter Zoltán
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A hálózati szolgáltatások fejlődésével egyre nagyobb teret hódítanak a hardveresnél rugalmasabb és modulárisabb felhő alapú szoftveres megoldások. A virtualizált, felhőben történő megvalósítás sokkal előnyösebb mind skálázhatóság, mind pedig a testreszabhatóság szempontjából. Egy ilyen megoldás a felhő alapú környezetbe ágyazott úgynevezett Software-Defined Networking (SDN) és Network Function Virtualization (NVF) együttes alkalmazása, melyek szorosan összekapcsolódnak.

Az elképzelt architektúra modulárisan épül fel, különböző virtuális hálózati szolgáltatások összefűzésével. Virtuális hálózati funkciók egymás után láncolása megkönnyíti a testreszabható szűrés vagy szolgáltatás létrehozását. Például egymás után fűzhetünk egy tűzfalat és különböző forgalomszűrő funkciókat egy VPN (Virtual Private Network) csatornával, hogy egy szigorúbb és/vagy biztonságosabb VPN szolgáltatást építsünk. A felhasználási lehetőségek és ötletek tárháza végtelen, azonban kevés a rendelkezésünkre álló ténylegesen megvalósított és elérhető virtuális hálózati funkció. A Zorp GPL alkalmazás proxy tűzfal számos olyan szolgáltatást, funkciót és alkalmazás programozói interfészt kínál, amely alkalmas lehet különböző hálózati funkciók megvalósítására, legyen az elemi vagy összetettebb funkció. A nyílt forráskódú privát felhő platformok közül a legnépszerűbb megoldás az OpenStack amelyet rengeteg 5G proof-of-concept implementáció is használ.

Dolgozatom célja a fentihez hasonló hálózati funkciók megtervezése, megvalósítása és automatizálása a BalaSys IT Kft. által fejlesztett Zorp alkalmazás proxy tűzfal segítségével OpenStack környezetben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.