Virtuális Hálózati Szolgáltatások Láncolása OpenStack Környezetben Tacker segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Megyesi Péter Zoltán
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a távközlési hálózatokkal szemben támasztott követelmények igen jelentős kihívásokat jelentenek a szolgáltatók számára. A felhasználók száma, így az általuk generált adatforgalom, és az újszerű szolgáltatások iránti igény folyamatosan növekszik, ugyanakkor a gyors és rugalmas szolgáltatásnyújtás továbbra is elengedhetetlen. A növekvő igények kiszolgálásához folyamatos, de egyben gazdaságos fejlesztésekre van szükség. Ennek egyik eszköze a virtualizációs és felhő alapú technológiák felhasználása, ezen belül is a hálózati funkciók virtualizálása, és szolgáltatás láncok létrehozása. A hagyományos hálózati eszközök szoftveres megvalósítása jól konfigurálható és költséghatékony megoldást biztosít a hálózatok bővítésére és teljesítményük növelésére, a felhő alapú szolgáltatások pedig hatékony környezetet nyújtanak ehhez.

Diplomamunkámban a hálózati funkciók virtualizálásának lehetőségeivel foglalkozom, az OpenStack-et, mint népszerű, nyílt forráskódú felhő alapú platformot, ezen belül is a virtuális hálózati funkciók és szolgáltatás láncok létrehozását támogató komponenst, a Tackert felhasználva. Bemutatom ezek szerkezetét és működését, valamint technológiai háttérként az SDN (Software Defined Networking) felépítését, illetve a hálózati funkciók virtualizálásának alapjául szolgáló ETSI NFV-MANO keretrendszereket. Röviden megemlítek néhány, az ETSI által meghatározott irányvonalat követő létező implementációt. A Tacker egy általam telepített OpenStack környezetben történő tesztelése során tényleges szolgáltatás láncokat hozok létre, amelyeken keresztül részletesebben is elemzem a Tacker működését és az általa használt adatstruktúrákat.

Röviden ismertetem a TMIT tanszék közreműködésével fejlesztett UNIFY architektúrát, elsősorban a szolgáltatás láncok megvalósításáért felelős adatstruktúrára koncentrálva. A két rendszer által használt szolgáltatás leírókat összevetve egy olyan Python programot készítek, amely képes a UNIFY által használt adatstruktúrát a Tacker által elfogadott formátumra alakítani, és a megfelelő VNFD és VNFFGD komponenseket létrehozni.

Végezetül értékelem a kapott eredményeket, és vázolom a jövőbeli fejlesztési lehetőségeket a megismert technológiák tükrében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.