Virtuális avatarok fejlesztése orientációs szenzorok segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Összefoglaló

A VR technológia egy új technológiai vonal, amely folyamatosan fejlődik. Emiatt rengeteg felfedezetlen és szabványosítatlan terület van még. Használhatósága minden eddigi elképzelést felül múlhat, hiszen elég látványos dolgokat tudunk meg teremteni a virtuális környezeten belül. A legtöbb ember pedig kifejezetten szeret tapasztalatokból, „látva” tanulni, mintsem könyvekből vagy egyéb irodalmakból. Ezért érdemes ennek a területnek kiemelt figyelmet szentelni.

Munkám célja, hogy összeállítsak egy olyan szoftvert, mely adott orientációs szenzorok felhasználásával, képes három dimenzióban testeket transzformációs tulajdonságait modulálni. A felhasznált mérő eszközök tartalmaznak egy giroszkópot, egy magnetométert illetve egy gyorsulás mérőt. Ezekből jött adatokat egy mikrokontroller begyűjti, majd kiszámolja a szenzor helyzetét a térben. Majd ebből készít egy számnégyest, mely egyértelműen meghatározza a mért pozíciót, és ezt sugározza a rádiós interfészén.

A program elkészítéséhez a Unity3D játékmotort használtam, mivel rengeteg beépített jó funkció található meg benne, illetve a korlátozottan, de ingyenesen használható. Az elkészített szoftver képes csatlakozni a megadott MQTT brókerhez, és a szenzorok által gyűjtött adatokat fogja folyamatosan feldolgozni. Tehát veszi a szenszorok számát, ebből megállapítja a lehetséges konfigurációkat és a felhasználó számára megmutatja a lehetőségeket, majd megalkotja a használó által felvett pózok alapján a szenzor-testrész párosításokat. Ezután az előre bele importált modelleket ajánlja fel a rendszer, és egy kiválasztása után az avatar megelevenedik. A felvételeket innentől kezdve egy beépített rekorder segítségével tehető meg, mely lementi a számítógépre az újonnan létrejövő fájlt. Ezt vissza lehet olvastatni mindenféle linkelés nélkül az alkalmazás kezdő menüjében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.