Virtuális billentyűzet fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda Ferenc
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban egyre inkább trejedőben van a mobil iroda, vagyis olyan megoldások összessége, melyek segítségével egy cég alkalmazottja bárhol, bármilyen körülmények között végezheti munkáját. A számítógépet igénylő munkákhoz ilyen esetben többnyire hordozható számítógépet alkalmazunk, amelyek hátránya a nagy súly, még kis méretű eszköz használata esetén is. A technológia fejlődésével egyre inkább elérhetők olyan, megfelelő erőforrás-kapacitással rendelkező eszközök, amelyek mérete és súlya elfogadható. Ezek hátránya azonban, hogy a szöveges adatbevitel rendkívül kényelmetlen, néhány email megírásán kívül komolyabb munkára alkalmatlan.

A problémára megoldást jelenthet virtuális billlentyűzetek integrálása ilyen mobil eszközökbe. A virtuális billentyűzetek alapvetően azt jelentik, hogy egy tetszőleges vízszintes felületen (esetleg egy vékony lapon) megjelenített billentyűzetimitáción történő adatbevitelt próbálunk meg valamilyen módon felismerni. A dolgozat keretében egy lézeres technológiát alkalmazó, kamera alapú vetített virtuális billentyűzet kerül kialakításra.

Közvetlenül az adott sík felületen megjelenített billentyűzetkép fölé, avval párhuzamosan, egy vékony, pár mm vastagságú, a felhasználó számára láthatatlan infravörös fénysíkot fog vetíteni az eszköz, amely a billentyűleütések detektálásban játszik fontos szerepet. Amikor a felhasználó leüt egy billentyűt, az ujja megtöri ezt a fénysíkot, amely így már láthatóvá válik a feldolgozó egység kamerája számára. A kamera képén érzékelt apró fényfolt ezáltal kijelöli az éppen leütött billentyű fölötti fénysík megtörésének képkoordinátákban értelmezett helyét, mely információt szoftveresen megfelelően feldolgozva a rendszer az adott billentyű leütésének megfelelő eseményt generál.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.