Virtuális gép migrálási folyamatának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Maliosz Markosz
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A számítástechnika világában igen elterjedt a virtualizáció, mert így hatékonyan lehet kihasználni az elérhető számítási teljesítményt. Ezért gyakori a szerverek virtualizálása. Egyre terjed a számítási felhő modellje, amely a szerverek virtualizációján alapszik. A felhőben található virtuális gépek egyik kiszolgálóról a másikra történő áthelyezése, azaz a migrációja egy igen gyakori folyamat.

Feladatom a virtuális gép migrálási folyamatának vizsgálata. Dolgozatomban meghatároztam a migrálás lehetséges fajtáit és az általuk alkalmazott megvalósítási fázisokat, majd ezek alapján összehasonlítottam őket. Ipari környezetben, a felhő üzemeltetője szerződést köt a felhasználóval a rendelkezésre állás mértékéről, aminek teljesítéséhez elengedhetetlen, hogy a migrálási folyamatok gyorsan, kevés állásidővel történjenek. Dolgozatomban az OpenStack felhő menedzsment szoftver segítségével működtetett felhőben vizsgáltam a megvalósított migrációs eljárásokat és azok erőforrásigényeit. A migrálás alatt álló virtuális gépen egy hálózati szolgáltatást futtattam, aminek elérhetőségét egy általam írt alkalmazással monitoroztam.

Vizsgálataim megmutatták, hogy az egyes migrálási stratégiák végrehajtási idői között nagy különbség van. Ezen eltérések jelentkeztek az erőforrások igénybevételében és a hálózati szolgáltatás elérhetősége tekintetében is. Munkám hasznos információval szolgál arról, hogy milyen migrációt érdemes alkalmazni a felhőben és hogy a migrálás során milyen pluszban fellépő terheléssel kell számolnia a felhő üzemeltetőjének.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.