Virtuális gépek allokálása felhőben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mann Zoltán Ádám
Számítástudományi és Információelméleti Tanszék

A felhő alapú szolgáltatások jelenleg igen elterjedtek, hiszen ezek használata több szempontból is kedvező. A felhasználók pár kattintással tudnak egy teljes infrastruktúrához jutni, amely a szolgáltatótól kapott virtuális gépekből áll. Ezek üzembe helyezésével és működtetésével a felhasználónak egyáltalán nem kell foglalkoznia.

A szolgáltatók az erőforrások absztrakciója miatt megtehetik azt, hogy a fizikai gépeiket megosztják a felhasználók között. Egyetlen fizikai géphez akár több, egymástól egyébként teljesen független felhasználó virtuális gépei lehetnek egyidejűleg hozzárendelve.

A virtuális gépek allokálásának problémája azzal foglalkozik, hogy a szolgáltatónak miként érdemes szétosztania a fizikai gépeinek kapacitását a felhasználók között, ha a működési költségeit szeretné minimalizálni.

Erre a problémára az utóbbi időben meglehetősen sok megoldás született, amelyek nagy része vagy valamilyen matematikai programozáson alapul, vagy egyszerű heurisztikákat használ.

A szakdolgozatomban egy újfajta megközelítést ismertetek: a problémára általam kidolgozott és implementált branch-and-bound algoritmust. Ez a megoldás az eddig használt kétféle megközelítés előnyeit egyesíti: képes arra, hogy megítélje az általa adott megoldás optimalitását, mialatt különböző heurisztikák használatával nagy méretű problémákra is skálázható marad.

Annak bizonyítására, hogy a branch-and-bound algoritmus valóban meglehetősen eredményes, az algoritmus hatékonyságát összehasonlítom két modern, egészértékű programozás problémákat megoldó szoftverrel. Ezekhez a programokhoz képest az én algoritmusom nagy méretű problémák esetén átlagosan kb. 12%-kal alacsonyabb költségű megoldást ad.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.