Virtuális hálózat teljesítmény mérése Intel Pktgen használatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az informatika fejlődési iránya a közelmúltban a virtualizáció felé fordult, egyre több funkcionalitást valósítanak meg virtualizáltan: virtuális perifériák, virtuális gépek (VM), hálózati funkciók virtualizása (NFV). Az egyre jelentősebb terjedés nyomán több igény igények, magasabb elvárások jelentek meg. A virtualizáció természetes velejárója, hogy kompromisszumokat kell hozni, amelyek a virtuális hálózatok esetében a nagyobb késleltetés és a kisebb átviteli sebesség. Cserébe nagyobb a mobilitás és megfelelően átgondolt, jól megvalósított rendszer pedig könnyebben kezelhető, ezt a célt szolgálják a felhő megoldások.

A hardveres hálózatok lényegi funkciói virtualizáltan is megvalósíthatók, sőt Software-Defined Networking (SDN) alkalmazása esetén akár együtt is kezelhetjük a hálózati eszközöket a virtuális hálózatot megvalósító programokkal. Az Open Virtual Switch (OVS) sok hálózati funkciót megvalósító, nyílt forráskódú virtuális kapcsoló. Az OpenStack felhő megoldásban is alkalmazzák. Egyre több vállalat száll be a fejlesztésébe, nemrég csatlakozott az Intel is a sorba azzal, hogy a Data Plane Development Kit (DPDK) megoldásukat elkezdték integrálni az OVS-be. A DPDK az Intel nyílt forráskódú, intenzív hálózati forgalmat kezelő szoftver készítését támogató keretrendszer.

A hálózatintenzív terhelések által támasztott elvárások kielégítése miatt szükséges a virtuális hálózati eszközök teljesítményének mélyebb vizsgálata. A szakdolgozatban egy Linux kernel alapú és egy DPDK alapú OVS mérését fogom elvégezni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.