Virtuális környezetben futtatott alkalmazások mérés alapú vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Maliosz Markosz
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjaink szolgáltatás-üzemeltetői számára fontos az általuk futtatott virtualizált alkalmazások és azok környezete által igénybe vett erőforrások kihasználtságának nyomon követése. Erre az igényre alapozva a szakdolgozatomban egy olyan vizsgálati rendszert készítettem, amely különböző típusú virtualizált környezetekben képes virtuális környezetben futó alkalmazások teljesítményét monitorozni.

A dolgozatom első felében bemutattam a virtualizációs technológiákat, különös tekintettel a platform- és operációs rendszer szintű virtualizációra. Áttekintettem a fontosabb nyílt forráskódú számítástechnikai rendszereket monitorozó alkalmazásokat, amelyek közül a legrugalmasabban testre szabható megoldásra alapoztam a megvalósított monitorozó megoldásomat.

A munkám során egy csomagelemző (Deep Packet Inspection – DPI) hálózati funkciót megvalósító nyílt forráskódú alkalmazás, az ndpireader valósította meg a virtualizált hálózati funkciót (Virtualized Network Function – VNF). Három különböző virtualizációs környezetet készítettem elő a vizsgálataim számára, figyelembe véve napjaink legnépszerűbb nyílt forráskódú virtualizációs rendszereit. Ezek az OpenStack felhő alapú környezet, Docker konténeres virtualizációt támogató rendszer és egy QEMU-KVM alapú rendszer. Készítettem egy automatikus monitorozó rendszert, amely képes az adott alkalmazást futtató virtuális környezet erőforrás kihasználtságát mérni, a processzor terhelés, memória terhelés és hálózati forgalmi terhelés paramétereken keresztül. A mérések eredményeit összehasonlítva értékelni lehet a három virtualizációs technológia előnyeit és hátrányait.

Munkám folytatásaként a monitoring rendszert szeretném tesztelni más, bonyolultabb hálózati virtuális funkciókkal. 

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.