Virtualizáció „zöld szemmel”

OData támogatás
Konzulens:
Horváth Zoltán
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Kivonat

A dolgozat célja, mint a címe is sugallja, „Virtualizáció zöld szemmel”, arra rávilágítani, hogy miként járul hozzá a környezetbarát rendszerüzemeltetéshez a bevezetését követően a virtualizáció. A virtualizáció szerverkörnyezetben értelmezve, azt jelenti, hogy több virtuális gépben akár különböző operációs rendszerek felett különböző alkalmazások, erőforrás szempontjából egymástól izolálva, elkülönítve futtathatóak, úgy hogy a virtuális gépek között a teljesítményükre nézve nagyon kevés legyen, vagy ne legyen egymásra hatás. Natív rendszerek esetén a szerver kihasználtság 10-20% körül van, ami nagyon alacsonynak mondható, tovább az alkalmazások nem futtathatóak egymás mellett biztonságosan, ugyanis az egyik alkalmazás esetleges hiba miatt veszélyeztetheti a másik erőforrás használatát.

Ebből következően a technológia használatának fő céljai a konszolidáció, magas erőforrás kihasználtság, az alkalmazások biztonságos futtatása egymás mellett. Ezenfelül csökkenteni célozza azokat költségeket, amik a hardware és software beszerzéssel, az IT üzemeltetéssel, az adminisztrációval és üzemen kívül eltöltött idővel kapcsolatosak. A virtualizált IT infrastruktúrának ugyanakkor megbízhatónak, biztonságosnak, lehetőleg a betervezett kis idő kiesést számítva mindig elérhetőnek, könnyen menedzselhetőnek és karbantarthatónak kellene lennie.

Ezeken felül törekedniük kell a fejlesztőknek arra, hogy minél kisebb legyen a teljesítményveszteség a natív környezethez képest. Az újabb termékgenerációkkal a vezető fejlesztők, mint a VMware, egyre jobban javítanak a virtualizációs szoftverek nyújtotta teljesítményen közelítve a natív esethez. Mivel a szerverkonszolidációval csökken a fizikai szerverek száma, így a virtualizáció bevezetését követően csökkenni fog az áramfogyasztás, az azt megelőző állapothoz képest. A kevesebb áramfogyasztás kevesebb környezetre gyakorolt hatást is jelent, mint a például CO2 kibocsátás.

A dolgozat elsőként ismerteti a virtualizáció megvalósításához szükséges alap módszereket. Továbbá arra igyekszik választ keresni, hogy milyen mértékű környezetre gyakorolt hatás előzhető meg a virtualizációval, hogyan jelenik meg napjainkban a virtualizáció az adatközpontokban, és egy adott tesztkörnyezetben milyen többletterhelést okozhat a virtualizáció.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.