Virtualizált irodai hálózatok konfigurálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Zsóka Zoltán
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban már a kis cégek számára is elengedhetetlen egy megbízható hálózati infrastruktúra megléte. A feladat célja egy kisvállalati virtualizált hálózat megtervezése, és annak módosításainak, illetve bővítésének megvalósítása automatizált módszerekkel. Az egész infrastruktúrának az ESXi hypervisor fog otthont adni.

Ahhoz, hogy leautomatizáljak bizonyos változásokat, először meg kell ismernem, hogy a végeredményhez milyen elemi lépéseken kell végigmenni, milyen parancsokat kell eszközökön futtatni, abban az esetben, ha kézzel csinálnám. Ezek az egyes elemi lépések egyrészt a hálózati eszközök interfészeinek felkonfigurálása, majd ezek után a közöttük lévő útvonal választás megvalósítása, routing implementálása, és végül a kliensek hálózathoz kapcsolása, DHCP szolgáltatások indítása.

Az egyes elemi lépések ismeretében és azokat alkalmazva leírtam azokat a folyamatok, amik a hálózat egyes részeinek módosítását, illetve bővítését hajtják végre. A bővítés a növekvő felhasználószám kiszolgálását lehetővé tevő, további routerek üzembe állítását, felhasználói alhálózatok létrehozását, a módosítás pedig a kliensek és kiszolgálók közötti maghálózat topológiaváltozását jelenti. Mindezen folyamatokat automatizált módszerekkel implementálom.

Ahhoz, hogy a változtatások valami féle automatizálás által történjenek meg, kell egy keretrendszer, amiben a folyamatokat le lehet programozni, majd ami a programot futtatja és implementálja a változtatásokat a kívánt eszközökön. Ez a keretrendszer ebben az esetben az Ansible. Az egyes folyamatokat az Ansible által futtatható, úgynevezett playbookokban írtam le alfeladatokra bontva, amiket egy shell script fog össze a végén minden egyes folyamathoz, illetve ezen shell scriptek futtatásával implementálom az egyes módosításokat, bővítéseket.

A módosítások elvégzése után router konfigok, routing táblák ellenőrzésével, illetve pinggelések és SSH kapcsolódások útján tesztelem az átalakított hálózat működőképességét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.