Virtualizált számítógéplaborok költség- és kockázatmodellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kocsis Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A diplomaterv-feladat virtualizált számítógéplaborok (Apache VCL) költség- és kockázatmodellezése volt annak érdekében, hogy az Apache VCL megoldás költségeit, kockázatait és szolgáltatási szintjeit különböző hibrid számítási felhő konfigurációkban lehessen vizsgálni. Az elkészített modellt egy hipotetikus, kari szintű Apache VCL bevezetési projekt esetében használtam az optimális privát/publikus felhő konfiguráció megtalálásához.

Kezdetben a nyílt forráskódú Apache VCL megoldással, illetve a tanszéken használt Apache VCL-lel ismerkedtem meg. A megismerkedés során megértettem az Apache VCL által használt foglalási mechanizmusokat, melyek a modellezési feladathoz elengedhetetlenek voltak. Három fő folyamatot azonosítottam és ismertettem. Ezek segítségével készült el egy egyszerűsített, csak a releváns folyamat lépéseket tartalmazó Apache VCL modell.

Az egyszerűsített modell megalkotása után a következő feladat egy olyan számítási felhő szimulátor megtalálása volt, mellyel valósághűen lehet modellezni és szimulálni az Apache VCL működését. Erre a célra a szintén nyílt forráskódú CloudSim szimulátort választottam. A CloudSim alapesetben nem volt tökéletesen alkalmas a feladatra, ezért sok mindent kellett hozzáfejleszteni, hogy modellezni lehessen különböző Apache VCL hibrid felhő konfigurációkat, azok költségeit, kihasználtságait, jövőbeli kéréseit, illetve szolgáltatási szintjeit.

Végezetül a kibővített CloudSim szimulátor segítségével költség- és kockázatoptimalizálást végeztem egy hipotetikus Apache VCL bevezetési projektet példáján. Az esettanulmányon keresztül bebizonyítottam, hogy adott rendszerszintű terhelés feltételezése mellett az elkészített szimulátor alkalmas az optimális méretű és konfigurációjú felhő megtalálására. A döntés meghozatalához a felhasználói kérések átlagos egység költségét és a felhő konfiguráció szolgáltatási szint értékét használtam.

Konklúzióként elmondható, hogy létezik egy olyan optimálisnak tekintett hibrid felhő konfiguráció, ahol a felhasználói kérések egység költsége minimális, míg a szolgáltatási szint felveszi maximumát. Kisebb egység költség csak a szolgáltatás minőségének romlásával érhető el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.