Viselhető szenzorrendszer fejlesztése mobil alkalmazásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dabóczi Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Komplexitásuk növekedésével a mai mobiltelefonok számtalan korábban különálló eszköz funkcionalitását egyesítik, kivételt képez azonban az emberi test egyes jellemzőinek mérése amelyhez lokális szenzorokra van szükség. Ezen eszközök minél kisebb méretűek kell legyenek hogy használat közben a legcsekélyebb mértékben legyenek zavaróak. A kis méret mellett a hosszú üzemidő igényéből adódóan alacsony fogyasztás a cél, amelyet minimálisra szorított funkcionalitással lehet elérni. A viselhető eszközök általában mindössze mérik és továbbítják a szenzorjeleket, feldolgozást azonban egy mobiltelefon végez. A jelek külső eszközben való előfeldolgozására mindössze abban az esetben lehet szükség, ha ezzel a továbbítandó adatmennyiség csökkenthető, ezáltal is csökkentve az energiaigényes adattovábbítást.

A diplomaterv egy mobilalkalmazás-fejlesztő vállalattal együttműködésben valósult meg azzal a céllal, hogy egyszerűen üzembehelyezhető, ugyanakkor sokoldalúan bővíthető mérőegységek készüljenek, melyek szenzoradatjel-feldolgozáson alapuló alkalmazásokhoz könnyen felhasználatóak.

A dolgozat során egy univerzális, bővíthető és testreszabható szenzorrendszer került megtervezésre, amely épít a jelenleg elérhető mobiltelefonos és rádiós technológiákra, különös tekintettel az alacsony fogyasztást célzó protokollokra. Bemutatásra kerül a rendszer több absztrakciós szinten keresztül, a hardvertervezéstől kezdve a kliensalkalmazásokon át egy az adatokat fogadó magas szintű jelfeldolgozó keretrendszerig, amely end-to-end demonstrálja a rendszer működését. Mintául egy mozgásanalízisre fókuszáló, numerikus gesztusfelismerésre alkalmas alkalmazás készült el, amely gépi tanulás alapú osztályozást végez, majd az eredményeket weben továbbítja egy webszervernek vagy egy értékelő, megjelenítő alkalmazásnak. A mintaáramkör kis méretű, karszalagban, de akár egy gyűrűben is elhelyezhető, működés közbeni alacsony fogyasztása tesztekkel igazolásra került. Az elkészült eszköz folytatólagos fejlesztések tárgyát képezi, adott felhasználási esetre való testreszabását követően a jövőben akár piacképes termék alapjául is szolgálhat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.