Vitorlás hajó vezetését segítő szenzoros alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kövesdán Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A dolgozat célja egy olyan szenzoros alkalmazás elkészítése Android platformon, mely egy szélmérő készülék adatait vizualizálja, illetve az alkalmazás használata közben keletkező adatok tárolni képes backend alkalmazás elkészítése.

A szélmérő készülékek és az általuk szolgáltatott adatok, mint például a szél erőssége és iránya fontos információnak bizonyul a vitorlázók számára. Napjainkban egyre több vezetéknélküli technológiát használó szélmérő készülék kerül a piacra. Ezen készülékekkel pedig bármelyik okostelefon kapcsolatba tud lépni, így a műszer által szolgáltatott adatok elérhetővé válnak szinte mindenki számára, aki egy ilyen műszer közelébe kerül.

Mivel az okostelefonok is rendkívül széles körben elterjedtek manapság, szinte minden vitorlázónál van telefon amikor hajójával útra kel. Az eddigiekben a megszokott forgatókönyv az volt, hogy egy komplex szélműszer egy drága kijelzővel párosulva képes csak a szél adatokat megjeleníteni az éppen azt használó vitorlázó számára. Azonban, ha a telefonon is meg tudja jeleníteni az éppen aktuálisan mért értékeket az nagyban leegyszerűsíti az adatokhoz való hozzáférést, hiszen elég csak egy telefon és az adatokat vezeték nélkül továbbítani képes szélműszer az adatok kinyeréséhez.

Ráadásul a telefonok másik nagy előnye, hogy képesek interneten kommunikálni nem úgy, mint a hajókon lévő lokális szélműszer egységek. Így a telefon által vett adatok akár egy szerveren el is tárolhatók, ezáltal az adatok sokasága későbbiekben is elérhetővé válik.

A keletkezett adatok pedig értékes információkat rejthetnek az azt rögzítők számára. Az aktuális helyzet, irány, sebesség, szél paraméterek együttes ismerete sokat segít a vitorlás versenyek utáni elemzések során abban, hogy pontos adatokkal alátámasztva megértsék azt, hogy mi történt a verseny során.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.