Vitorlázó repülőgép időjárás előrejelző rendszer fejlesztése Windows Phone platformra

OData támogatás
Konzulens:
Fekete Krisztián
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat keretében megvalósítandó feladat egy vitorlázórepülésben hasznosítható időjárás előrejelző alkalmazás elkészítése volt. A cél egy olyan alkalmazás létrehozása volt, amely specifikusan vitorlázórepülő pilótáknak való adatokat tud szolgáltatni, valamint a várható napi időjárás előrejelzésével képes támogatni a megrepülendő feladat kiírását, a repülési taktika megválasztását. Az alkalmazás tervezésekor a legfontosabb szempont az volt, hogy a felhasználó előfeldolgozott, számára hasznos információkat kapjon kézhez, ne kelljen órákat töltenie azzal, hogy különböző interneten elérhető oldalak nyers adathalmazából próbálja meg kigyűjteni a számára fontos információkat. Gyakorló vitorlázópilótaként ez a probléma számomra is sok bosszúságot szokott okozni a repülések megtervezése során, ezért a megvalósítandó funkciókat és megjelenítendő adatokat a saját tapasztalatom alapján választottam meg úgy, hogy azok a lehető legnagyobb segítséget nyújtsák a pilótának a tervezett feladat lerepüléséhez. Ezen cél megvalósításához alapvetően két adatforrást tartottam szükségesnek: ezek a rádiószonda és a METAR (Meteorological Airport Report). A rádiószonda adatokból a légkör rétegeinek hőmérsékleteiről kaphatunk adatokat, amelyek segítségével számos, a repülés szempontjából fontos paramétert jelezhetünk előre, míg a METAR adatok egy részletes és tömör leírást adnak az észlelés helyének aktuális időjárásáról, aminek segítségével folyamatosan figyelemmel kísérhetjük az előre jelzett adatok helyességét, és ezzel korrigálva pontosíthatjuk az előrejelzést.

Úgy gondolom tehát, hogy az elkészült alkalmazás nagy segítség lesz a pilóták számára, ezenkívül nevezhetjük hiánypótlónak is, mivel jelenleg nincs hasonló alkalmazás nem csak Windows Phone-ra, de más mobil platformra sem.

Jelen dolgozatban bemutatom a program felépítését, megtervezésének és fejlesztésének fontosabb lépéseit, valamint példákat mutatok a működésére és összehasonlítom a program által kapott eredményeket más, hivatalos oldalak előrejelzéseivel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.