Vivado HLS szintézis alkalmazása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az elektronikában minden egyre bonyolultabb és kifinomultabb lesz: a minimális csíkszélesség csökken, az órajelek gyorsulnak, a beágyazott magok száma növekszik. Minden megváltozott kivéve egy dolgot, az RTL készítés folyamatát. A mai modern rendszereket olyan eszközökkel és módszerekkel akarjuk megtervezni, amik az 1990-es évek közepéről származnak.

A mérnökök eszköztárában egy új tervezési módszer jelenhet meg: a High-Level Synthesis. Ennek az eszköznek már az 1980-as évektől kezdve léteznek verziói, de eddig komoly eredményeket nem lehetett velük elérni. Az új tervezési módszer a mérnökök munkáját nagyban meg tudná könnyíteni és a Xilinx Vivado HLS nevű terméke meglehetősen ígéretesnek hangzik.

A szakdolgozatom során megvizsgálom a Xilinx legújabb fejlesztésű System on Chip-jének, a ZYNQ Z-7020-asnak a tulajdonságait. Tanulmányozom a Vivado HLS szintézer működését és alkalmazási lehetőségeit. Elkészítek három képfeldolgozó algoritmust a fentebb említett eszközre. Majd ezeken a mintarendszereken keresztül vizsgálom meg, hogy a Vivado HLS mennyire hatékonyan tud egy C nyelvű leírásból hardver leíró nyelven specifikált modult szintetizálni. Az elkészült modulok működési sebességét hasonlítottam össze a csak processzort tartalmazó rendszer sebességével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.