Vizualizációs szoftver tervezése és implementálása a WRF meteorológiai modell kimenetére Linux környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A számítástechnika fejlődésével egyre nagyobb számítási kapacitás áll rendelkezésre, mellyel a klasszikusan csak a szuperszámítógépeken futtatható szoftverek egyre nagyobb hányada válik elérhetővé a kis- és középvállalkozások által is megfinanszírozható infrastruktúrákon.

Hagyományosan ilyen nagy teljesítményű környezetben történő futtatásra lettek tervezve és kialakítva a numerikus meteorológiai modellek is, melyek a légkör rácspontjainak millióit kell eltárolják, és azokon a fizika alaptörvényeit leíró számításigényes differenciálegyenleteket futtassanak.

A meteorológus számára ugyanakkor egy ilyen modellkimenet önmagában még nem értelmezhető, munkájához szükség van egy olyan szoftverre, mely adott légkörfizikai paramétereket olyan formában jelenít meg, hogy abból a lényegi információ gyorsan kinyerhetővé váljon.

A piacon jelen lévő, időjárási modellkimenet vizualizálását célzó megoldások telepítése és üzemeltetése ugyanakkor magas fokú informatikai előismereteket feltételez, mely a meteorológiai rendszerek elterjedésének ütemét lassítja. Igény jelentkezik egy olyan megvalósításra mely a rendelkezésre álló modellkimenetet a meglévő vizualizációs megoldásoknál egyszerűbben, informatikai előképesítéssel nem rendelkező szakember által elvégezhető rövid konfigurációt követően képes azt megjeleníteni.

Diplomamunkámban a nyílt forráskódú, világszerte elterjedt WRF (Weather Research and Forecasting) numerikus modell kimenetére épülő vizualizációs rendszert fogok tervezni és implementálni, mely képes egy webfelületen keresztül olyan térképes és diagrammos megjelenítést biztosítani, mely napjainkban elengedhetetlen része egy okleves meteorológus prognóziskészítő munkájának.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.