Vizualizáló program fejlesztése KNX épületfelügyeleti rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Novák Balázs
Villamos Energetika Tanszék

A korszerű épületvillamosság szerves részét képezik ma már az intelligens épületinformatikai rendszerek. A jelentős beruházási költségek miatt főleg az elmúlt években elsősorban kényelmi, luxus funkciók miatt kerültek ilyen rendszerek beépítésre. Mára azonban a gyártók egyre inkább igyekeznek kihangsúlyozni az energiatakarékossági, költséghatékonysági, biztonsági szempontokat is.

Az épületinformatikai rendszerek közül Európában az egyik legelterjedtebb a KNX/EIB buszrendszer. A kettős elnevezés oka, hogy eredetileg az EIB (European Installation Bus) volt használatban, míg mára a KNX (a KONNEX szervezet nevének rövidítése) név a hivatalos. A szakirodalomban vegyesen alkalmazzák a két rövidítést.

Jelen diplomaterv a buszrendszer vizualizációjára fókuszál. Ez alapvető fontosságú témakör, hiszen a készülékek állapotának figyelése és működésük vezérlése egy megjelenítő szoftveren keresztül végezhető el a legnagyobb szabadsággal. További lehetőségekhez jut a felhasználó, hogyha a vizualizáló szoftver egyes elemei a különböző igények szerint testre szabhatóak. Ez különbözteti meg az egyszerű falba süllyeszthető LCD kijelzős megjelenítő eszközöket a sokkal komplexebb feladatok elvégzésére képes számítógépes szoftverektől.

A diplomatervben először összefoglalom a KNX buszrendszer legfontosabb tulajdonságait, hiszen ezek ismerete elengedhetetlen a vizualizációs program működésének átlátásához. Különös figyelmet szentelek a buszrendszeren történő kommunikáció ismertetésének. Ezek után rátérek a számítógép buszrendszerrel való összekötésének megoldására, ami a megjelenítő program elkészítésének egyik sarkalatos pontja. A továbbiakban bemutatom a megjelenítő program munkám előtti, előzetes állapotát.

Végül a program fejlesztéseit részletezem. Ide tartozik az eszközök számának dinamikus kezelése, tulajdonságaik futásidejű meghatározása, új funkciók beépítése a programba, valamint az új kezelőfelületek megtervezése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.