VoIP alapú oktatási célú hálózat kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Kulik Ivett
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Szakdolgozatom témája az Internet Protokoll feletti beszédátvitel, amely napjaink egyik fontos technológiája az informatika területei közül. A hálózati infrastruktúra egyszerűsödhet és jelentős költségek takaríthatók meg a különböző rendszerek integrációjával.

Feladatom egy olyan oktatási célú hálózat kialakítása volt, amelyen keresztül bemutathatóak a legelterjedtebb beszédátviteli technológiák. Munkám első felében bemutatom a fontosabb IP felett alkalmazott beszédátviteli megoldások működését, előnyeit és hátrányait. Szakdolgozatomban foglalkozom a virtualizációs megoldások nyújtotta lehetőségekkel, ezen belül részletesebben a szerver virtualizációval, konkrétan a VMware cég megoldásaival (VMware server, ESX).

Megterveztem és kialakítottam egy olyan főleg Cisco platform alapú laboratóriumi környezetet, melyen keresztül vizsgálható számos VoIP technológia felépítése, működése, konfigurálása és hibatűrése. A hálózatban alkalmazott szerverek (központok) futtatásához beállítottam virtualizált platformot VMware ESXi felhasználásval. Konfiguráltam a szükséges eszközöket, átjárókat, útválasztókat, kapcsolókat, és beállítottam a felhasznált központokat az előre megtervezett topológiának megfelelően.

Az általam létrehozott hálózaton teszteltem különböző beszédkódolók viselkedését szimulált hálózati körülmények között, valamint vizsgáltam az ismertebb jelzésprotokollok, mint a SIP, a H.323 és az SCCP üzeneteit. Végül az összegyűjtött teszteredményeket kiértékeltem, elemeztem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.