Voice over IP rendszerek telepítése és integrációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A feladatom lényege az volt, hogy megismerjem a VoIP rendszerek működését, valamint egy konkrét példán keresztül bemutassam egy VoIP rendszert telepítő, illetve üzemelő cég igényfelmérési folyamatát.

Az igényfelmérés során kitérek azokra a legfontosabb kérdésekre, amelyekre mindenképp választ kell kapnunk a megfelelő rendszer kiválasztásához és integrációjának megtervezéséhez. Ezen felül egy döntés-támogató ábra segítségével szemléltetem, hogy melyek azok a sarkalatos pontok, ami alapján egy-egy VoIP alközpontot gyártó egyértelműen a legjobb döntés a szolgáltatást igénybe vevő cég számára.

A megfelelő rendszer kiválasztása után egy konkrét példán keresztül lépésről lépésre megvalósítom a rendszer alapvető konfigurációját, amelyek elengedhetetlenek az üzemképes állapot eléréséhez. A beállítások után pedig a létrehozott rendszert be is üzemelem egy cég rendszerébe, a leírásban kitérve arra, hogy mely egységeken milyen funkciókat szükséges beállítani. Végül teszthívásokkal validálom a valós működését.

A dolgozatom fontos információt tartalmaz azok számára, kik nem jártasak a VoIP technológiában, és meg akarnak vele ismerkedni, valamint egy jó útmutató lehet bármilyen rendszermérnöknek, aki egy Cisco Unified CallManager telepítésének és alapvető funkcionális beállításainak lépéseit szeretné elsajátítani.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.