Vonalkövetés implementálása és elemzése 3D szkennerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Tibor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A 3D nyomtatók elterjedésével még fontosabb lett, hogy valós tárgyakról modellekkel rendelkezzünk, azokat minél gyorsabban, pontosabban és rugalmasabban tudjuk elkészíteni. Ezt a feladatot látja el a 3D szkenner.

Működését tekintve sokfajta szkenner létezik, diplomamunkám keretében egy lézer triangulációs típusú fejlesztésében vettem részt. Feladatom az eszköz egyik központi elemének, a vonalkövető eljárásnak az implementálása elemzése volt. Erre több algoritmus is létezik, ezek közül néhány fontosabbat vizsgáltam.

Létrehoztam egy Matlab keretrendszert, amiben valós és szintetikus képeken lehet tesztelni a kiválasztott algoritmusokat sebesség, pontosság és robosztusság szempontjából.

A kapott eredményeket elemeztem, és azokat felhasználva létrehoztam egy C++ implementációt is, ami a fejlesztés alatt álló szkenneren valós körülmények között fut, illeszkedik a program többi moduljához.

A dolgozat végén bemutatom az eddig elkészült modelleket, és összefoglalom a fejlesztés közben szerzett tapasztalataimat, valamint javaslatokat adok a jövőbeni fejlesztésekhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.