Vonzási tér számítása távvezeték oszlopokra numerikus módszer segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A villámvédelem fogalma majdnem mindenkinek ismert, hiszen régóta foglalkoztatja az embereket a villámcsapások jelensége. A tudomány fejlődésével és Franklin kísérleti alapjaival megindult a villámok fizikai tulajdonságainak valamint keletkezésüknek és a becsapás folyamatának megismerése. Ez nélkülözhetetlen egy hatékony és a maximális biztonságot megközelítő villámvédelmi rendszer kiépítéséhez.

A témám alapjául a távvezetékek vonzási terét választottam, hiszen a napjainkban az villamos energia ellátásra teljesen rászorul az emberiség. A legkisebb kiesés is emberéleteket veszélyeztethet, valamint ezen felül óriási anyagi károkat okozhat. A szabványok precízebbé válásával és a számítási módszerek fejlődésével újabb lehetőségek nyíltak meg a távvezeték karbantartási munkáira, valamint a villámvédelemnek is új fiatal területe keletkezett. Előbbi a feszültség alatti munkavégzés, utóbbi pedig a preventív villámvédelem. Ennek a kettőnek a kombinációja egy nagyon biztonságos és maximálisan hatékony rendszert alkot, mellyel az emberéletet nagy biztonsággal védve lehet elvégezni a karbantartási munkákat. A preventív villámvédelemhez kritikus a veszélyes zivatarcellák észlelése valamint a védendő objektum köré vont veszély- és jelzőzóna kialakítása.

A számítógépek fejlődésével újra értékelődtek a numerikus számításokat igénylő módszerek, melyeik 20 éve a számítási igényeiket tekintve még szinte kivitelezhetetlennek tűntek, ma pedig már egy átlagos számítógépen nyugodtan nagyobb nehézségek nélkül elvégezhetőek, és jóval pontosabb eredményeket képesek adni, mint az általános közelítő módszerek. A numerikus számítások további előnyét jelenti, hogy a számítást végző programokkal a szemléltetést is egyhuzamban meg lehet oldani. A fent említett összetett rendszerben alkalmazva egy ilyen módszert az egész rendszer hatékonyságát lehet növelni, így érve el pontosabb veszély- és jelzőzóna kialakítását a numerikusan számított vonzási tér segítségével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.