Vulture: moduláris IT biztonsági webalkalmazás kis- és középvállakozások számára

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A dolgozat célja kettős. Egy olyan IT biztonsági webapplikáció elkészítése és bemutatása, amely kellően egyszerűen használható, testreszabható és könnyen kiegészíthető. Illetve az implementáció során felhasznált technológia ismertetése.

A bevezető részben bemutatom „Full-stack Javascript” paradigmát. A nyelv maga már több mint 20 éve jelen van a webes világban, de a szerver oldalra csak nemrég tört be. Tárgyalom a fontos tulajdonságait, amelyek hozzájárultak a sikeréhez, a jelenleg elterjedt könyvtárakat és végül az implementáció során felhasznált megoldásokat. Majd röviden bemutatom a fejlesztés során alkalmazott agilis módszertant, illetve annak gyakorlati megvalósítását.

Ez után következik az alkalmazás ismertetése. Az egésznek az alapja egy négy lépésből álló biztonsági ellenőrzés. Az első lépés a felfedezés. Itt fény derül a megvédeni kívánt objektumokra. A következő ezek leltározása. Ezután a leltárban szereplő entitások ellenőrzése zajlik, majd az eredmények megtekintése. Az általam készített alkalmazás ezt a négy lépést követi és lehetőség szerint automatizálja azokat.

Megoldásom vázát két fő komponens alkotja. Egy webes felület, a felhasználóval való kommunikációra. Illetve egy háttérben futó, feldolgozó egységeket tartalmazó „Agent”, amely a felfedezést, leltározást, és az ellenőrzést végzi. A dolgozatban részletesen bemutatom ezen komponensek működését és interakcióját.

Végül a lezáró részben összehasonlítom az elkészült alkalmazást más, piacon szereplő megoldásokkal. Ebből következtetek arra, hogy milyen irányba érdemes továbbfejleszteni a jelenleg is aktívan használt programot.

Az utolsó fejezet az elvégzett munka értékeléséről szól. Elemzem az elkészült komponenseket és a fejlesztés során felhasznált megoldásokat. Kitérek a további tervekre és egy rövid, átfogó értékeléssel zárom a dolgozatot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.