WCDMA és OFDMA femtocellák interferencia vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jeney Gábor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A mobil szolgáltatók részesedése a távközlési piacon az idő múltával egyre jelentősebb. Új szolgáltatások jelennek meg és olyan átviteli sebességeket és minőségi paramétereket (QoS) szeretnének biztosítani az előfizetőik részére, amelyek korábban csak vezetékes technológiával voltak megoldhatóak.

Az egyik ilyen ígéretes új eszköz a fokozódó követelmények biztosítására a femtocella. A femtocella egy kis hatótávolságú, kis teljesítményű bázisállomás, amit az előfizető a lakása vagy irodája lefedettségének javítására tud használni. Ezzel a megoldással, sokkal nagyobb átviteli sebességet és jobb QoS paramétereket lehet elérni, mint ha az utcai bázisállomást (makrocellát) használná. A femtocella bázisállomása az előfizetők adatforgalmát vezetékes technológiával szállítja, ezzel is csökkentve a makrocella terheltségét. Ugyanakkor 3G-s rendszerekben alkalmazott kódosztásos (CDMA) rendszer fontos jellemzője, hogy nincs se frekvencia se időosztás, hanem a teljes rendelkezésre álló sávszélességet az összes felhasználó használhatja a rádiós csatornán. Az egyes felhasználókat egyedi kódjuk segítségével különböztethetjük meg egymástól. Ha viszont ugyanazt a frekvenciasávot egyszerre többen is használják, akkor a többiek uplink vagy downlink forgalma zajként jelentkezik és így természetesen a femtocellás bázisállomások a makrocellás bázisállomásokat zavarják és fordítva is. A femtocellás eszközök által keltett interferencia ún. Lévy eloszlást követ. A Lévy eloszlás egy olyan folytonos, stabil eloszlás, amely rendelkezik zárt alakú eloszlásfüggvénnyel és sűrűségfüggvénnyel.

A diplomamunkám célja, hogy egy olyan szimulációs környezetet hozzak létre (MATLAB segítségével), amiben az interferenciák modellezhetőek (WCDMA és OFDMA esetben egyaránt) és ahol bizonyítható bizonyos interferenciák Lévy eloszlása. További célja a szimulációknak, hogy megadja egy makrocellába maximum hány femtocellás eszköz telepíthető, anélkül, hogy azok ellehetetlenítenék a makrocella működést. A vizsgálat kitér mind az uplink mind a downlink esetre és külön vizsgálom a sűrűn lakott, illetve ritkán lakott területen található makrocella esetét. További szimulációk azt hivatottak bemutatni, hogy két femtocellás bázisállomás mennyire zavarja egymást, ill. a makrocellás felhasználókat mennyire érinti a femtocellák beillesztése a hálózatba.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.