WCF típusú webszolgáltatások teljesítménymérése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az utóbbi években egyre nagyobb lett az igény arra, hogy különböző platformokon üzemeltetett nagyvállalati rendszereket összekapcsoljunk. Ehhez a napjainkban egyre népszerűbbé váló elosztott számítás új generációs szemlélete, a SOA (Service Oriented Architecture) paradigma nyújt segítséget. Ez a szemlélet szabályokat fogalmaz meg a feladat elvégzéséhez.

A SOA egyik megvalósítása a webszolgáltatások technológiájával történik. A webszolgáltatások a környezetüktől független, önálló komponensként viselkednek egy elosztott rendszerben, melyeknek szabványos hozzáférési felülete van.

A szolgáltatások SOAP XML formátumú üzenetekkel kommunikálnak, mely egy szabványos, platformfüggetlen kommunikációs protokoll, és célja az elosztott környezetben való információtovábbítás. Az üzeneteket szöveges formában, általában HTTP felett továbbítják a szolgáltatások. A SOAP üzenetek feldolgozása elég nagy overhead-et generál. Ez különösen igaz, ha a hívott webszolgáltatás egy vagy több WS-* szabványt is használ. Így tehát felmerül az igény, hogy ezt a plusz költséget kimérjük, és az eredmények alapján becsülni tudjuk azt.

Ez a szakdolgozat a .NET alapú webszolgáltatások, a Windows Communication Foundation (WCF) üzenet-feldolgozási teljesítményével foglalkozik. Reprezentatív webszolgáltatásokat felhasználva bizonyos mérések eredményeiből meg tudjuk becsülni egy adott adatszerkezetet használó webszolgáltatás válaszidejét, amelyet szolgáltatások tervezése során hasznosíthatunk.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.