WPF alapú felület fejlesztése forgalomszámláló szoftverhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az egyre szélesebb körben elérhető autók és a közúti árufuvarozás is jelentős szegmensét teszi ki a közúti forgalomnak. Minden nagyvárosban illetve forgalmasabb útszakaszon értékes információ a frekventáltabb szegmenseken áthaladó forgalom, illetve annak iránya, valamint a csúcsidőszakok azonosítása. Ilyen információk birtokában kidolgozhatóak olyan forgalomtechnikai fejlesztések, melyek a frekventáltabb időszakokban csökkentik a kritikus szakaszok terheltségét. A forgalom számlálására már többféle eszközt bevetettek, legyen szó helyszíni leszámlálásról vagy valamilyen automatizmust felhasználva, de még mindig sok emberi munkaórát feláldozva. Ez a projekt e területen hoz jelentős változást úgy, hogy a különböző helyeken és időpontokban rögzített videó felvételek alapján meghatározza adott útszakaszon az áthaladó járművek számát a lehető legkevesebb emberi beavatkozást igényelve.

Az program két fő komponensből áll. Az egyik fő része a konkrét videó feldolgozó, számlálást végző algoritmus, mely a megadott paraméterek alapján elemzi a felvételeket és az ezekről készült statisztikáit eljuttatja a másik fő komponens, a felhasználói felület felé. A grafikus felhasználói felület feladata a számoló algoritmus támogatása oly módon, hogy az egyes videó felvételek mellett azok beállításait és más, a számláláshoz szükséges paramétereket eljuttatja számára, továbbá az algoritmus által kiértékelt adatokat több különböző módon meg is jeleníti.

A szoftver a megfelelő előkészületek után, ide értve a felvétel paramétereinek beállítását és a referencia forgalmi adatok megadását, képes nagy pontossággal a felvételen látható autók számának és ezek haladási irányának azonosítására, az eredmények többféle vizuális megjelenítésére. Lehetőség van ezek után automatikus számlálások futtatására is, melyhez nem szükséges emberi beavatkozás.

Jelenleg két módszert használva lehetséges a járművek leszámolása, az egyik robosztusabb, azonban lassabb, míg a másiknak speciálisabb feltételekre van szüksége, azonban sebesség tekintetében nagyságrendekkel hatékonyabb. A további fejlesztések és tesztelések célja a két módszer közül a jobbat megtalálni, esetleg az együttes alkalmazásukra módszert adni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.