WPF-es Alkalmazások Felhasználói Felületének Automata Tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Cserkúti Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom témája a Microsoft Windows Presentation Foundation technológiája segítségével készített grafikus felhasználói felületek automata módon történő tesztelése. A félév során a cél az volt, hogy az elkészített szoftver segítségével lehessen összeállítani teszteseteket, majd lefuttatni azokat, és végül az elvárt eredményeket összehasonlítani a kapottal. Az automata tesztelés nem csak a felhasználói felület alapvető hiányosságaira tud rámutatni, hanem a program működésének alapvető hibáira is.

A felhasználói felületek tesztelése alapvető fontosságú. Fejlesztés során a programozóknak végig kell nézniük az összes lehetséges felhasználói beavatkozási lehetőséget. Ahogy a grafikus felhasználói felületek fejlődtek az évek során, úgy nőtt a felhasználói lehetőségek száma. Gyakorlatilag lehetetlen az összes kombinációt kipróbálni, ezért lenne nagyon hasznos egy automata tesztelő szoftver.

A manuális tesztelés picit lassú folyamat, és sokkal könnyebb elnézni egy hibát. Ezért szükséges, hogy az összes alapvető művelet automatizálva legyen, mint a gombra klikkelés, a belépés, egy ablak átméretezése vagy egy szövegbeviteli mezőbe írás. Gyakran előfordul, hogy a termékek különböző tesztrendszereken különböző hibákat dobnak. Ezért van szükség a végleges verzió előtt több tesztkörnyezeten való tesztelésre, azonban ez azt jelenti, hogy ugyanazokat a teszteseteket kell úja és újra végigcsinálni. Egy automata tesztelő rendszer használata megoldaná ezt a problémát, hiszen csak fel kell telepíteni a tesztelő alkalmazást, beállítani a teszteseteket, és lefuttatni azokat. Az automata tesztelő szoftverek nagyobb mobilitást is jelentenek, hiszen segítségével lehet távoli programok grafikus felületét is tesztelni.

A szakdolgozatomat alapvetően a fenti érvek inspirálták. A félév során elkészített alkalmazás képes WPF-es és WinForm-os felületek tesztelésére is. A szoftver egy cég számára készült, ahol a jövőben az én általam elkészített automata tesztelő keretrendszer fogja jelenteni a tesztelő rendszer alapját.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.