WPF-es képnézegető alkalmazás fejlesztése Live Photos támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Cserkúti Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a mobiltelefonok piacán továbbra is kiemelkedő szereplő az Apple. A legnépszerűbb mobil az Iphone, és azon belül is az évente megjelenő új szériára rengetegen lecserélik régi készülékeiket. Ezért nem elhanyagolhatóak az olyan új funkciók, mint például az új Iphone 6s-el megjelent Live Photos, hiszen valószínűsíthetően széles körben elterjed a támogatottsága. A Live Photos lényege, hogy amikor fotót készítünk, a kamera automatikusan több képkockát készít, amelyek segítségével a felvétel „életre kel”, akárcsak egy mozgó gif. Persze az állóképet is eltárolja az iPhone, magas minőségben.

Az új funkciót jelenleg magán a mobiltelefonon, illetve az új Mac készülékeken lehet élvezni. Windows PC-re csak magát a nyers fényképet és videót lehet áttölteni. A diplomaterv keretében megismertem a Windows Presentation Foundation (WPF) technológiát, amely kiválóan alkalmas arra, hogy létrehozzak egy olyan képnézegető alkalmazást, amely támogatja az Apple újítását. Segítségével a mai standardoknak megfelelő felhasználói felületet hoztam létre animációkkal és effektekkel, megfelelő hardware kihasználással. A feladathoz hozzátartozott az MVVM fejlesztési minta megismerése, használata.

Az elkészült program többek között képes fényképeket böngészni, teljes képernyőn megjelníteni, lapozgatni, térképre rávetíteni. Lehetővé teszi a képek Facebook-ra való feltöltését, metaadatok megjelenítését, alapvető és haladó képszerkesztési funkciókkal rendelkezik. Utóbbihoz C++ -ban megírt OpenCV modult használ fel, amit natív DLL-ből olvas be. Ehhez olyan wrappert készítettem, ami lehetőséget biztosít a natív és felügyelt környezet közötti átjáráshoz.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.