WPF-es kliens készítése Google Calendar-höz

OData támogatás
Konzulens:
Cserkúti Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Google Calendar az egyik legnépszerűbb alkalmazás, amellyel naptáreseményeket rögzíthetünk, ütemezhetjük napi teendőinket. Lehetőségünk van új találkozók, határidők, ismétlődő események létrehozására, melyekhez e-mail vagy SMS-értesítéseket is rendelhetünk. A Google naptáralkalmazásának legnagyobb előnye, hogy számos eszközről szinte bármikor használható. Ehhez elegendő csupán egy Google-fiókhoz tartozó érvényes azonosító és aktív internetkapcsolat.

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek az olyan alkalmazások, amelyek internetkapcsolattól függetlenül is működőképesek, tehát az alkalmazás által használt adatok nemcsak hálózaton keresztül, hanem helyi adattárolóból is elérhetőek. Az ilyen alkalmazások használata olyan eszközökön legjellemzőbb, amelyek nem lehetnek minden pillanatban az internethez kapcsolódva, legyen szó mobiltelefonról, a tabletről vagy akár asztali gépről. Az ilyen okos kliens (smart client) alkalmazások offline használat esetén egy fájlban, vagy egy adatbázisban tárolják azokat az adatokat, amikkel a felhasználó bármikor dolgozhat. Amikor a felhasználó az alkalmazást újra online módban futtatja, lehetősége van az adatok szinkronizációjára, ami biztosítja azt, hogy az elvégzett módosítások mind a helyi, mind a távoli adattárolóban megjelenjenek.

Több felhasználó számára gondot jelenthet, hogy a Google szolgáltatása asztali gép használata mellett csak online érhető el, de probléma lehet az is, hogy a webalkalmazás használata nem nyújt megfelelő felhasználói élményt. A diplomaterv keretein belül elkészített okos kliens alkalmazás ezen problémákra nyújt megoldást, a tervezés és implementálás során ezen szempontok kerültek előtérbe. Bemutatom, hogy a Windows Presentation Foundation segítségével hogyan lehet felhasználóbarát, ergonomikus felületeket kialakítani, effekteket és animációkat létrehozni. Az alkalmazás megbízhatóságának növelése érdekében, biztosítani kell azt is, hogy az alkalmazás hosszú időt igénybevevő feladatai aszinkron módon fussanak, és ne akadályozzák a felhasználót a további munkavégzésben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.