Wavefield Synthesis teljesítmény erősítő

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Márki Ferenc
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az elmúlt évtizedekben újabb és újabb technikai újítások láttak napvilágot, melyek segítségével a valóságot próbáltuk a lehető legjobban leképezni, reprodukálni. Ez a fejlődés napjainkban sem állt meg. A Wavefield Synthesis is ezek közé az új technológiák közé sorolható. Célja, hogy szemben a pszichoakusztikai elven működő rendszerekkel, az eredeti felvett hangteret a tér minden pontjában visszaállítsa.

A módszer egyik különlegessége, hogy nagyszámú hangszórót használ, melyekre különböző jeleket adunk. A feladatom egy olyan erősítő tervezése, amely el tudja látni a sok hangszórót és megfelel a támasztott kritériumoknak.

A dolgozatomban megvizsgálom a különböző erősítőfokozatokat, az A, B, AB és D osztályú végfokozatokat. Kiválasztom a célnak leginkább megfelelő típust, majd elkezdem az erősítő tervezését. Végighaladok az összes tervezési lépésen. Kiválasztom a fő alkatrészeket, megtervezem a működtetésükhöz szükséges kiegészítő áramkört, kapcsolási rajzot készítek hozzá. Megvizsgálom, hogy a csatornaszám növelése hogyan oldható meg a leghatékonyabban, majd kapcsolási rajzot készítek a moduláris felépítés kivitelezésére, valamint nyáktervet is. Az eszköz speciális követelményeket támaszt a befoglaló szerkezettel szemben is, ezért ezt is egyedileg tervezem meg a megadott igényeknek megfelelően.

A sorozatgyártás előtt készítek egy prototípust is, melyen megvizsgálhatom a különböző hangfrekvenciás tulajdonságokat. Amennyiben a prototípus megfelel a méréseknek, úgy az eredeti tervek is gyártásba adhatóak. Így a dolgozat célja egy lemért, tesztelt eszköz, mely sorozatgyártásra alkalmas állapotban van.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.