Web alapú CMS fejlesztése Vue és NodeJS alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Braun Patrik János
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az informatika folyamatos fejlődése és egyre nagyobb térhódítása miatt sok embernek van hozzáférése honlapokhoz, és különböző mobil alkalmazásokhoz. Ezeknek az elkészítésére is az igény ugyanígy növekszik, legyen ez akár egy üzlet saját honlapja, egy eseményhez tartozó mobil alkalmazás vagy egy digitális blog az interneten. Ezeknek mind szüksége van adatra, amit meg tudnak jeleníteni a felhasználóik számára. Ezzel kapcsolatban vannak elvárásaink. Lehetőleg minél frissebb, naprakészebb legyen, egyszerű legyen szerkeszteni különösebb szakértelem nélkül, és ha szeretnénk új kinézetet, vagy új platformon megjelenni, ne kelljen egy teljesen különálló rendszer ehhez. Ezeknek az igényeknek a kiszolgálására jelentek meg a Content Management System (CMS)-ek.

A diplomamunkám során egy Headless CMS alkalmazást készítek el, ami tud adatot kiszolgálni több kliens számára is. A Headless azt jelenti, hogy ez a rendszer teljesen független a megjelenítési rétegtől, ennek köszönhetően egyszerre több platformhoz is használható, és a megjelenítésben történt változásnak nincsen semmilyen hatása erre. Egy ilyen rendszer segítségével bárki tudja kezelni azokat az adatokat, amelyek az alkalmazásához tartozik.

A cél egy olyan alkalmazás elkészítésé volt, aminek segítségével lehet saját adattípusokat létrehozni, azokat adatbázisban tárolni és kiszolgálni kliensek felé. Ezek mellett még egy olyan webes kliens elkészítése is szükséges a rendszerhez, amivel a felhasználó egyszerűen tudja ezeket az adatokat kezelni, vagy újat létrehozni. A szerverről lekérhető adatokat a kliens tudja szabályozni, így egyszerűen lehet szűrni, vagy lapozhatóvá tenni, vagy akár az adat formáját is megszabni. Az elkészült alkalmazást lehet még tovább fejleszteni, például UI-ról granulárisan szabályozható jogok megadásával, valamint file-ok eltárolásával, kiszolgálásával, statisztikák megmutatásával, többnyelvű adatok tarolásának támogatásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.